Tortul: Emoție, nu doar o prăjitură

Este cunoscut faptul că tortul reprezintă unul dintre cele mai așteptate momente din cadrul unei nunți. Pentru mulți invitați, momentul afișării tortului este o bornă importantă în desfășurarea evenimentului. Menționez însă că această afișare și tăiere nu echivalează cu servirea propriu-zisă. Există evenimente în care tortul este prezentat la miezul nopții și, ulterior, este dus în bucătărie, în timp ce petrecerea continuă în mod firesc.

Dar de ce este atât de semnificativ tortul? Care este esența sa?

Originea tortului miresei este veche, iar inițial acesta consta într-un fel de pâine fină pe care mirele o consuma. În Evul Mediu, invitații construiau o piramidă din prăjituri, peste care mirii trebuiau să se sărute – reușita acestui gest simboliza că vor avea mulți copii.

Tortul așa cum îl cunoaștem astăzi a apărut în Londra secolele XVII-XIX, când fiul unui celebru cofetar s-a îndrăgostit de fiica patronului său. Pentru a o impresiona, i-a pregătit un tort cu mai multe etaje, umplut cu cremă și decorat cu dantelărie, inspirată de turnul Bisericii Miresei din Londra.

În era victoriană, a început tradiția tortului de culoare albă, simbolizând puritatea miresei și bogăția familiei sale. Cu cât tortul era mai alb și mai imaculat, cu atât mai bogat era considerat cuplul miresei.

Poate vă întrebați ce semnifică tăierea tortului și de ce se face împreună?

Tăierea tortului reprezintă prima voastră sarcină comună ca soți. Știați că atunci când mireasa ia cuțitul pentru a tăia prima felie, mirele își pune mâna peste a ei? Acest gest simbolizează sprijinul necondiționat pe care cuplul îl va oferi pe parcursul căsniciei lor.

În anumite părți ale țării, tortul este tăiat împreună cu nașii, ceea ce subliniază relația strânsă dintre miri și nași, și promisiunea simbolică că indiferent de provocări, nașii vor fi alături de ei.

Tortul este nelipsit de la orice petrecere de nuntă sau cununie civilă, indiferent de mărimea acesteia. Se spune întotdeauna că bucățica de tort pe care o savurați împreună vă va îndulci viața și vă va aminti că, chiar și în momentele dificile, viața poate fi dulce.

În acest articol, v-am prezentat o parte din tradiția și istoria tortului, dar vă invit să ne urmăriți în următorul post, în care vom explora detaliile esențiale în alegerea tortului și a mesei de dulciuri (candy bar), în colaborare cu specialiști în domeniu.